Sernik z ciemnym piwem i czekoladą
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Wodoodporną tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka drobno zmielić, dodać ogrzane masło, 2 łyżki cukru, kakao i dobrze wymieszać. Przygotowaną pastą wyłożyć spód formy do pieczenia.
Umieścić sery w dużej misce i dokładnie wymieszać mikserem. Powoli dodać 1 szklankę cukru, a następnie po jednym jajku, ciągle mieszając.
Czekoladę i śmietanę kremówkę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, uważając aby ich nie przegrzać. Pozostawić do ostudzenia. Do masy serowej dodać roztopioną czekoladę. Następnie dodać śmietanę, sól, piwo i ekstrakt z wanilii. Całość wymieszać. Wlać powstałą masę na spód z ciastek. Formę z ciastem przełożyć do większego naczynia wypełnić je wodą. Piec sernik w kąpieli wodnej (najlepiej pod przykryciem z folii aluminiowej) przez 45 minut. Włączyć piec i pozostawić w nim ciasto. Stopniowo uchylać drzwiczki od piekarnika. Schłodzić sennik przez kilka godzin w lodówce.
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 5 godz.
- Trudność
- Porcja dla
pokruszone ciasteczka czekoladowe (typu herbatników) | 1 szklanka |
masło | 50 gram |
cukier | 1 szklanka |
proszek do pieczenia | 1/4 łyżeczki |
niesłodzone kakao | 1 łyżka |
serek śmietankowy do smarowania (cream chease) | 3 opakowania |
ser na sernik | 250 gram |
śmietana | 1 szklanka |
śmietana kremówka | 2 łyżki |
jajka | 3 |
sól | szczypta |
ciemne piwo (np. Guinness) | 3/4 szklanki |
ekstrakt z wanilii | 2 łyżeczki |
czekolada | 2,5 tabliczki |
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Wodoodporną tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka drobno zmielić, dodać ogrzane masło, 2 łyżki cukru, kakao i dobrze wymieszać. Przygotowaną pastą wyłożyć spód formy do pieczenia.
Umieścić sery w dużej misce i dokładnie wymieszać mikserem. Powoli dodać 1 szklankę cukru, a następnie po jednym jajku, ciągle mieszając.
Czekoladę i śmietanę kremówkę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, uważając aby ich nie przegrzać. Pozostawić do ostudzenia. Do masy serowej dodać roztopioną czekoladę. Następnie dodać śmietanę, sól, piwo i ekstrakt z wanilii. Całość wymieszać. Wlać powstałą masę na spód z ciastek. Formę z ciastem przełożyć do większego naczynia wypełnić je wodą. Piec sernik w kąpieli wodnej (najlepiej pod przykryciem z folii aluminiowej) przez 45 minut. Włączyć piec i pozostawić w nim ciasto. Stopniowo uchylać drzwiczki od piekarnika. Schłodzić sennik przez kilka godzin w lodówce.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.