Sernik z ciemnym piwem i czekoladą

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Wodoodporną tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka drobno zmielić, dodać ogrzane masło, 2 łyżki cukru, kakao i dobrze wymieszać. Przygotowaną pastą wyłożyć spód formy do pieczenia.

Umieścić sery w dużej misce i dokładnie wymieszać mikserem. Powoli dodać 1 szklankę cukru, a następnie po jednym jajku, ciągle mieszając.  

Czekoladę i śmietanę kremówkę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, uważając aby ich nie przegrzać. Pozostawić do ostudzenia. Do masy serowej dodać roztopioną czekoladę. Następnie dodać śmietanę, sól, piwo i ekstrakt z wanilii. Całość wymieszać. Wlać powstałą masę na spód z ciastek. Formę z ciastem przełożyć do większego naczynia wypełnić je wodą. Piec sernik w kąpieli wodnej (najlepiej pod przykryciem z folii aluminiowej) przez 45 minut. Włączyć piec i pozostawić w nim ciasto. Stopniowo uchylać drzwiczki od piekarnika. Schłodzić sennik przez kilka godzin w lodówce.  

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 5 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
pokruszone ciasteczka czekoladowe (typu herbatników) 1 szklanka
masło 50 gram
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
niesłodzone kakao 1 łyżka
serek śmietankowy do smarowania (cream chease) 3 opakowania
ser na sernik 250 gram
śmietana 1 szklanka
śmietana kremówka 2 łyżki
jajka 3
sól szczypta
ciemne piwo (np. Guinness) 3/4 szklanki
ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
czekolada 2,5 tabliczki
Sernik to jedno z najbardziej uniwersalnych ciast. Można je upiec z lekkimi owocami, w wersji czekoladowej, a także przełamując smak tego wypieku dodając dynię, kawę, czy karmel. Dzisiaj w wersji z gorzkim, ciemnym piwem.

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Wodoodporną tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka drobno zmielić, dodać ogrzane masło, 2 łyżki cukru, kakao i dobrze wymieszać. Przygotowaną pastą wyłożyć spód formy do pieczenia.

Umieścić sery w dużej misce i dokładnie wymieszać mikserem. Powoli dodać 1 szklankę cukru, a następnie po jednym jajku, ciągle mieszając.  

Czekoladę i śmietanę kremówkę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, uważając aby ich nie przegrzać. Pozostawić do ostudzenia. Do masy serowej dodać roztopioną czekoladę. Następnie dodać śmietanę, sól, piwo i ekstrakt z wanilii. Całość wymieszać. Wlać powstałą masę na spód z ciastek. Formę z ciastem przełożyć do większego naczynia wypełnić je wodą. Piec sernik w kąpieli wodnej (najlepiej pod przykryciem z folii aluminiowej) przez 45 minut. Włączyć piec i pozostawić w nim ciasto. Stopniowo uchylać drzwiczki od piekarnika. Schłodzić sennik przez kilka godzin w lodówce.  

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.