Sernik wielkanocny

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Ciasto kruche na spód:
mąka 100g
masło 70g
cukier puder 30g
żółtka 3-4
masa serowa:
twaróg 600g
masło do masy 100g
cukier kryształ 120g
jajka 1-2
mąka ziemniaczana 1 łyżka
rodzynki 1/3 szklanki
skórka pomarańczowa 1 łyżka
śmietana 22% 1 łyżka
mąka do masy 1 łyżka
domowy cukier waniliowy
Tradycyjny i sprawdzony przepis na ciasto, którego nie może zabraknąć na stole!

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki. Przepuścić ser przez maszynkę 2 razy. Kruchym ciastem wylepić spód i boki blaszki. Podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Ubić białka na sztywną pianę. Masło utrzeć z żółtkami na puch, dodawać cukier, cały czas ubijając. Gdy masa będzie biała i pulchna dodać po łyżce twaróg, śmietanę, bakalie i cukier waniliowy. Wmieszać delikatnie pianę z białek (najpierw 1/3 a potem resztę). Dodać mąkę ziemniaczaną i starannie wymieszać. Na wyjęty z piekarnika, podpieczony spód wlać masę serową. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C i piec sernik godzinę. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w środku. Po pół godzinie uchylić drzwiczki piekarnika. Wyjąć sernik gdy zupełnie wystygnie.

Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler!

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.