Sernik wielkanocny
- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Ciasto kruche na spód: | |
mąka | 100g |
masło | 70g |
cukier puder | 30g |
żółtka | 3-4 |
masa serowa: | |
twaróg | 600g |
masło do masy | 100g |
cukier kryształ | 120g |
jajka | 1-2 |
mąka ziemniaczana | 1 łyżka |
rodzynki | 1/3 szklanki |
skórka pomarańczowa | 1 łyżka |
śmietana 22% | 1 łyżka |
mąka do masy | 1 łyżka |
domowy cukier waniliowy |
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki. Przepuścić ser przez maszynkę 2 razy. Kruchym ciastem wylepić spód i boki blaszki. Podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Ubić białka na sztywną pianę. Masło utrzeć z żółtkami na puch, dodawać cukier, cały czas ubijając. Gdy masa będzie biała i pulchna dodać po łyżce twaróg, śmietanę, bakalie i cukier waniliowy. Wmieszać delikatnie pianę z białek (najpierw 1/3 a potem resztę). Dodać mąkę ziemniaczaną i starannie wymieszać. Na wyjęty z piekarnika, podpieczony spód wlać masę serową. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 C i piec sernik godzinę. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w środku. Po pół godzinie uchylić drzwiczki piekarnika. Wyjąć sernik gdy zupełnie wystygnie.
Pobierz bezpłatnie wielkanocny e-book z przepisami Magdy Gessler! |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.