Sernik wiedeński

  • Czas 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
twaróg tłusty mielony 1 kg
jajka 6
cukier 1,5 szklanki
cukier z prawdziwa wanilią 2 opakowania
masło 100 g
budyń waniliowy 1
sól szczypta
herbatniki maślane 1 małe opakowanie
cukier puder 3 łyżki

Jaja ubić z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Wymieszać z serem, miękkim masłem, budyniem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać pokruszonymi herbatnikami. Wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180 C. Po 20 minutach zmniejszyć temp do 140 C i piec jeszcze około godziny, aż ciasto będzie przyjemnie złociste. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.