Ser zemleć na maszynce. Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek dodać ser, śmietanę, bakalie, cukier wanilinowy i masło. Wmieszać w pianę z białek. Dodać mąkę. Wymieszać. Kruchym ciastem wylepić spód i boki blaszki. Podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjąć. Na podpieczony spód wlać masę serową. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni°C.
Sernik świąteczny
- Czas 1 godz. 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto kruche (patrz: przepis podstawowy) | 120 g |
ser twarogowy | 600 g |
masło | 100 g |
cukier kryształ | 120 g |
jajko | 1-2 |
mąka ziemniaczana | 20 g |
mąka | 10 g |
rodzynki | 20 g |
skórka pomarańczowa | 20 g |
śmietana 22% | 20 g |
cukier wanilinowy | 20 g |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.