Ser zemleć na maszynce. Ubić białka na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek dodać ser, śmietanę, bakalie, cukier wanilinowy i masło. Wmieszać w pianę z białek. Dodać mąkę. Wymieszać. Kruchym ciastem wylepić spód i boki blaszki. Podpiec 10 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjąć. Na podpieczony spód wlać masę serową. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni°C.
- Czas 1 godz. 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto kruche (patrz: przepis podstawowy) | 120 g |
ser twarogowy | 600 g |
masło | 100 g |
cukier kryształ | 120 g |
jajko | 1-2 |
mąka ziemniaczana | 20 g |
mąka | 10 g |
rodzynki | 20 g |
skórka pomarańczowa | 20 g |
śmietana 22% | 20 g |
cukier wanilinowy | 20 g |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...