Sernik orzechowy

  • Czas 1 godz. 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pokruszone ciasteczka digestive 150 g
stopione masło 80 g
syrop kukurydziany (masa1) 150 ml
stopione masło (masa 1) 80 g
brązowy cukier (masa 1) 1 łyżka
jajko (ubite) (masa 1) 2
posiekane orzechy włoskie (masa 1) 250 g
naturalna esencja waniliowa(masa 1) 1 łyżeczka
ser śmietankowy (masa 2) 750 g
cukier (masa 2) 1 szklanka
mąka (masa 2) 2 łyżki
jajko (masa 2) 4
śmietana 36 % (masa 2) 150 ml
naturalna esencja waniliowa (masa 2) 1 łyżeczka
orzechy włoskie 100 g do dekoracji

Przygotować spód: wymieszać pokruszone ciasteczka ze stopionym masłem. Wykleić spód tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić na 15 minut do zamrażalnika i w tym czasie nagrzać piekarnik do 180ºC . Wyjąć tortownicę z zamrażalnika, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 8–10 minut, aż spód się lekko przyrumieni. Odstawić. Przygotować masę orzechową: Wymieszać wszystkie składniki w rondelku z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu 5–8 minut, cały czas mieszając. Wylać na ostudzony podpieczony spód i odstawić. Przygotować masę serową: Zmiksować ser z cukrem i mąką, dodając po jednym jajku. Kiedy masa będzie gładka, wlać śmietankę, esencję waniliową i zmiksować. Wylać masę serową na masę orzechową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C i piec około 1 godzinę. Studzić najpierw w piekarniku, a najlepiej na noc wstawić do lodówki i pokroić dopiero następnego dnia. Udekorować połówkami orzechów włoskich.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.