Przygotować spód: wymieszać pokruszone ciasteczka ze stopionym masłem. Wykleić spód tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawić na 15 minut do zamrażalnika i w tym czasie nagrzać piekarnik do 180ºC . Wyjąć tortownicę z zamrażalnika, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 8–10 minut, aż spód się lekko przyrumieni. Odstawić. Przygotować masę orzechową: Wymieszać wszystkie składniki w rondelku z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu 5–8 minut, cały czas mieszając. Wylać na ostudzony podpieczony spód i odstawić. Przygotować masę serową: Zmiksować ser z cukrem i mąką, dodając po jednym jajku. Kiedy masa będzie gładka, wlać śmietankę, esencję waniliową i zmiksować. Wylać masę serową na masę orzechową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C i piec około 1 godzinę. Studzić najpierw w piekarniku, a najlepiej na noc wstawić do lodówki i pokroić dopiero następnego dnia. Udekorować połówkami orzechów włoskich.
- Czas 1 godz. 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
pokruszone ciasteczka digestive | 150 g |
stopione masło | 80 g |
syrop kukurydziany (masa1) | 150 ml |
stopione masło (masa 1) | 80 g |
brązowy cukier (masa 1) | 1 łyżka |
jajko (ubite) (masa 1) | 2 |
posiekane orzechy włoskie (masa 1) | 250 g |
naturalna esencja waniliowa(masa 1) | 1 łyżeczka |
ser śmietankowy (masa 2) | 750 g |
cukier (masa 2) | 1 szklanka |
mąka (masa 2) | 2 łyżki |
jajko (masa 2) | 4 |
śmietana 36 % (masa 2) | 150 ml |
naturalna esencja waniliowa (masa 2) | 1 łyżeczka |
orzechy włoskie | 100 g do dekoracji |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...