Pokruszyć herbatniki, wymieszać je z miękkim masłem i posiekanymi migdałami. Powstałą kruszonką wyłożyć dno tortownicy. Otrzeć skórkę z limonki, wycisnąć sok. Zmielony ser wymieszać mikserem ze śmietanką, cukrem, skórką z limonki i dwoma łyżkami soku. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Ubić śmietanę kremówkę. Masę serową wymieszać mikserem z rozpuszczoną żelatyną. Delikatnie domieszać bitą śmietanę. Na kruszonkę wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć na niej kawałki brzoskwiń osączone z syropu, przykryć drugą połową masy. Wstawić do lodówki do stężenia. Kiedy sernik zastygnie ozdobić go kawałkami brzoskwiń, wylać na wierzch galaretkę rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu. Podawać po zastygnięciu galaretki.
Sernik na zimno z brzoskwiniami
- Czas 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
tłusty ser twarogowy mielony | 400 g |
śmietana kremówka | 300 ml |
śmietanka 12% | 200 ml |
cukier puder | 200 g |
herbatniki (najlepiej digestive) | 50 g |
migdały obrane | 50 g |
masło | 50 g |
galaretka truskawkowa | 1 |
kompot brzoskwiniowy | 1 |
limonka lub cytryna | 1 |
żelatyna | 15 g |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.