Pokruszyć herbatniki, wymieszać je z miękkim masłem i posiekanymi migdałami. Powstałą kruszonką wyłożyć dno tortownicy. Otrzeć skórkę z limonki, wycisnąć sok. Zmielony ser wymieszać mikserem ze śmietanką, cukrem, skórką z limonki i dwoma łyżkami soku. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzącej wody. Ubić śmietanę kremówkę. Masę serową wymieszać mikserem z rozpuszczoną żelatyną. Delikatnie domieszać bitą śmietanę. Na kruszonkę wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć na niej kawałki brzoskwiń osączone z syropu, przykryć drugą połową masy. Wstawić do lodówki do stężenia. Kiedy sernik zastygnie ozdobić go kawałkami brzoskwiń, wylać na wierzch galaretkę rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu. Podawać po zastygnięciu galaretki.
- Czas 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
tłusty ser twarogowy mielony | 400 g |
śmietana kremówka | 300 ml |
śmietanka 12% | 200 ml |
cukier puder | 200 g |
herbatniki (najlepiej digestive) | 50 g |
migdały obrane | 50 g |
masło | 50 g |
galaretka truskawkowa | 1 |
kompot brzoskwiniowy | 1 |
limonka lub cytryna | 1 |
żelatyna | 15 g |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...