Sernik na cieście kakaowym

  • Czas 1 godz. 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
mąka 250 g
masło 100
cukier puder 100 g
żółtka 2
ciemne kakao 3 łyżki
Masa:
twaróg 1 kg
jajka 10
cukier 200 g
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

Zagnieść kruche ciast z podanych składników. Podzielić na dwie części. Włożyć do lodówki na godzinę (albo na noc).

Ser zemleć. Utrzeć żółtka z cukrem. Powoli dodawać ser, cały czas ucierając. Ubić pianę dodając szczyptę soli. Delikatnie wymieszać masę serową z pianą.

Nagrzać piekarnik do 180°C.

Połowę dobrze schłodzonego ciasta zetrzeć na dno wyłożonej papierem blachy. Wyrównać warstwę. Wyłożyć masę serową. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około godziny. Sprawdzić patyczkiem. Studzić w piekarniku.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.