Sernik makowy
- Czas 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Kruche ciasteczka czekoladowe | 250 g |
masło | 200 g |
ser twarogowy tłusty mielony | 1 kg |
jajka | 8 |
budyń waniliowy | 1 opakowanie |
cukier | 1 szklanka |
mak | 200 g |
miód | 4 łyżki |
mleko | 500 ml |
Bardzo łatwy przepis na sernik makowy. Nic nie potrzeba ucierać ani ubijać! Wystarczy uzbroić się w blender lub malakser.
Przygotować masę makową: mak gotować w mleku przez godzinę. Odsączyć na sicie wyłożonym gazą. Zmiksować z 2 jajkami i miodem.
Przygotować spód ciasta: ciasteczka zmiksować ze 100 g zimnego masła. Wykleić masą formę. 6 jaj zmiksować z cukrem, połączyć z twarogiem i miękkim masłem. Domieszać budyń, wylać masę serową na spód z masy ciasteczkowej. Na wierzchu wyłożyć masę makową. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C około 1,5 – 2 godzin.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.