Sernik makowy

  • Czas 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Kruche ciasteczka czekoladowe 250 g
masło 200 g
ser twarogowy tłusty mielony 1 kg
jajka 8
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 szklanka
mak 200 g
miód 4 łyżki
mleko 500 ml
Bardzo łatwy przepis na sernik makowy. Nic nie potrzeba ucierać ani ubijać! Wystarczy uzbroić się w blender lub malakser.

Przygotować masę makową: mak gotować w mleku przez godzinę. Odsączyć na sicie wyłożonym gazą. Zmiksować z 2 jajkami i miodem.

Przygotować spód ciasta: ciasteczka zmiksować ze 100 g zimnego masła. Wykleić masą formę. 6 jaj zmiksować z cukrem, połączyć z twarogiem i miękkim masłem. Domieszać budyń, wylać masę serową na spód z masy ciasteczkowej. Na wierzchu wyłożyć masę makową. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C około 1,5 – 2 godzin.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.