Serniczki waniliowe bezglutenowe
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
twaróg zmielony | 1 kg |
jajka | 6 |
masło | 100 g |
cukier waniliowy | 1 paczka |
sól | szczypta |
cukier | 1,5 szklanki |
mąka kukurydziana | 3 łyżki |
rodzynki | 100 g |
cukier puder | 4łyżki |
Są puszyste, mięciutki i delikatne. Pachą wanilia i słodyczą. Robi się je łatwo i niestety równie łatwo je. Smacznego.
Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym i szczyptą soli, aż cukier się rozpuści. Dodać ser, wymieszać. Roztopić masło, wlać do masy i wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Wsypać rodzynki i jeszcze raz wymieszać. Nastawić piekarnik na 160 C. Włożyć masę do papilotek do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30 minut aż serniczki będą pięknie rumiane. Przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.