Serniczki waniliowe bezglutenowe

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
twaróg zmielony 1 kg
jajka 6
masło 100 g
cukier waniliowy 1 paczka
sól szczypta
cukier 1,5 szklanki
mąka kukurydziana 3 łyżki
rodzynki 100 g
cukier puder 4łyżki
Są puszyste, mięciutki i delikatne. Pachą wanilia i słodyczą. Robi się je łatwo i niestety równie łatwo je. Smacznego.

Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym i szczyptą soli, aż cukier się rozpuści. Dodać ser, wymieszać. Roztopić masło, wlać do masy i wymieszać. Dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać. Wsypać rodzynki i jeszcze raz wymieszać. Nastawić piekarnik na 160 C. Włożyć masę do papilotek do ¾ wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30 minut aż serniczki będą pięknie rumiane. Przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.