Schabowy z kani
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kanie | 6 dużych kapeluszy |
jajka | 4 |
bułka tarta | 1 szklanka |
sól i pieprz do smaku | |
masło klarowane | do smażenia |
Kotlet z kani najsmaczniejszy jest przygotowany ze świeżo zebranych grzybów. Chrupiący na zewnątrz, soczysty i aromatyczny w środku. Po prostu pycha.
Kanie oczyścić. Jajka ubić, dobrze doprawić solą i pieprzem. Wysypać bułkę na płaski talerz. Rozgrzać masło na dużej patelni. Kanie zanurzać w jajku z obu stron, panierować w bułce, dociskając dłonią bułkę, ponownie zanurzyć w jajku i ponownie panierować. Przekładać natychmiast na gorące masło. Smażyć z obu stron dwukrotnie obracając. Podawać z ćwiartką cytryny, świeżym chlebem lub ziemniakami purée.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.