Schabowy z kani

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kanie 6 dużych kapeluszy
jajka 4
bułka tarta 1 szklanka
sól i pieprz do smaku
masło klarowane do smażenia
Kotlet z kani najsmaczniejszy jest przygotowany ze świeżo zebranych grzybów. Chrupiący na zewnątrz, soczysty i aromatyczny w środku. Po prostu pycha.

Kanie oczyścić. Jajka ubić, dobrze doprawić solą i pieprzem. Wysypać bułkę na płaski talerz. Rozgrzać masło na dużej patelni. Kanie zanurzać w jajku z obu stron, panierować w bułce, dociskając dłonią bułkę, ponownie zanurzyć w jajku i ponownie panierować. Przekładać natychmiast na gorące masło. Smażyć z obu stron dwukrotnie obracając. Podawać z ćwiartką cytryny, świeżym chlebem lub ziemniakami purée. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.