Rozgrzać grill. Przekroić kapustę na pół, wykroić głąb, oddzielić liście, opłukać i osuszyć na sitku. Umyć chili, przekroić, usunąć pestki, pokroić w plasterki. Obrać i rozgnieść czosnek. Wymieszać w rondelku sos sojowy z powidłami, cynamonem, pieprzem kajeńskim i przyprawą 5 smaków. Podgrzewać aż nadmiar płynu odparuje. Grillować kotlety 3-4 minuty z każdej strony, obracając i smarując marynatą śliwkową. Wymieszać ocet z trzema łyżkami wody. Dodać sól i pieprz. Rozgrzać oliwę w szerokim rondlu. Dodać czosnek, chili, a po 20 sekundach liście kapusty. Wymieszać dokładnie aby pokryły się oliwą. Dodać wodę z octem, przykryć i dusić na małym ogniu 4-5 minut. Odkryć i odparować płyn. Podawać kotlety na kapuście.
Schab z kapustą i powidłami śliwkowymi
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kapusta włoska | 700 g |
strąk świeżego czerwonego chili | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
powidła śliwkowe | 3 łyżki |
sos sojowy | 3 łyżki |
przyprawa 5 smaków | 1/2 łyżeczki |
schab | 4 kotlety (po ok. 18 |
pieprz kajeński | 1/4 łyżeczki |
cynamon | 1/2 łyżeczki |
ocet jabłkowy | 2 łyżki |
oliwa | 4 łyżki |
sól i pieprz | do smaku |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.