Rozgrzać grill. Przekroić kapustę na pół, wykroić głąb, oddzielić liście, opłukać i osuszyć na sitku. Umyć chili, przekroić, usunąć pestki, pokroić w plasterki. Obrać i rozgnieść czosnek. Wymieszać w rondelku sos sojowy z powidłami, cynamonem, pieprzem kajeńskim i przyprawą 5 smaków. Podgrzewać aż nadmiar płynu odparuje. Grillować kotlety 3-4 minuty z każdej strony, obracając i smarując marynatą śliwkową. Wymieszać ocet z trzema łyżkami wody. Dodać sól i pieprz. Rozgrzać oliwę w szerokim rondlu. Dodać czosnek, chili, a po 20 sekundach liście kapusty. Wymieszać dokładnie aby pokryły się oliwą. Dodać wodę z octem, przykryć i dusić na małym ogniu 4-5 minut. Odkryć i odparować płyn. Podawać kotlety na kapuście.
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
kapusta włoska | 700 g |
strąk świeżego czerwonego chili | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
powidła śliwkowe | 3 łyżki |
sos sojowy | 3 łyżki |
przyprawa 5 smaków | 1/2 łyżeczki |
schab | 4 kotlety (po ok. 18 |
pieprz kajeński | 1/4 łyżeczki |
cynamon | 1/2 łyżeczki |
ocet jabłkowy | 2 łyżki |
oliwa | 4 łyżki |
sól i pieprz | do smaku |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...