Schab w cieście chlebowym

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
schab bez kości 1,2 kg
czosnek 3 ząbki
pieprz mielony łyżeczka
sól 1 łyżeczka
miękkie masło 1 łyżka
tymianek kilka gałązek
rozmaryn kilka gałązek
ciasto:
mąka chlebowa 500 g
jajko 2
drożdże świeże 20 g
cukier 1 łyżeczka
stopione masło 4 łyżki
letnia woda ok 1,5 szklanki
Mięso obłożone ziołami, zamknięte w pakunku z ciasta jest niezwykle aromatyczne, kruche i delikatne. Równie smaczne na gorąco podane tuż po upieczeniu, jak na zimno, pokrojone w cieńsze plastry.

Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, pieprzem i masłem. Powstałą pastą natrzeć schab, odstawić w chłodne miejsce. Przesiać mąkę z solą do miski. Drożdże wymieszać z cukrem i szklanką letniej wody. Wlać do zagłębienia w mące. Gdy rozczyn wyrośnie, wyrobić ciasto, dodając jedno jajko, resztę wody i pod koniec rozpuszczone masło. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie je zagnieć i na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na placek grubości ok. 2,5 cm. Mięso położyć na placku, obłożyć rozmarynem i tymiankiem i ciasno zawinąć w ciasto. Ułożyć zlepieniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nastawionego na 220 C. Piec 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze 1,5 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.