- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
schab bez kości | 1,2 kg |
czosnek | 3 ząbki |
pieprz mielony | łyżeczka |
sól | 1 łyżeczka |
miękkie masło | 1 łyżka |
tymianek | kilka gałązek |
rozmaryn | kilka gałązek |
ciasto: | |
mąka chlebowa | 500 g |
jajko | 2 |
drożdże świeże | 20 g |
cukier | 1 łyżeczka |
stopione masło | 4 łyżki |
letnia woda | ok 1,5 szklanki |
Czosnek obrać, rozetrzeć z solą, pieprzem i masłem. Powstałą pastą natrzeć schab, odstawić w chłodne miejsce. Przesiać mąkę z solą do miski. Drożdże wymieszać z cukrem i szklanką letniej wody. Wlać do zagłębienia w mące. Gdy rozczyn wyrośnie, wyrobić ciasto, dodając jedno jajko, resztę wody i pod koniec rozpuszczone masło. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, ponownie je zagnieć i na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na placek grubości ok. 2,5 cm. Mięso położyć na placku, obłożyć rozmarynem i tymiankiem i ciasno zawinąć w ciasto. Ułożyć zlepieniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nastawionego na 220 C. Piec 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec jeszcze 1,5 godziny. Na 20 minut przed końcem pieczenia posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...