Umyty i osuszony schab naciąć głęboko w poprzek co centymetr. Natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Umyć jabłka (nie obierać). Wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Umieścić plastry jabłek w nacięciach schabu. Posypać solą i pieprzem. Wymieszać sok z cytryny z łyżką wody i cukrem. Posmarować mieszanką plastry jabłek. Położyć na wierzchu gałązki rozmarynu i obwiązać mięso białą, bawełniana nicią. Włożyć schab do naczynia żaroodpornego, polać olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C. Kiedy schab się zarumieni podlać go winem i sokiem jabłkowym. Piec go dalej przez około 50 minut od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
Schab przekładany jabłkiem
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
schab bez kości | 1,3 kg |
jabłko | 2 szt. |
czosnek | 2 ząbki |
cytryna | 0,5 |
białe wytrawne wino | 100 ml |
szałwia do dekoracji | kilka listków |
sok jabłkowy | 100 ml |
olej | 4 łyżki |
pieprz | |
sól | |
cukier | 1 łyżeczka |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.