Umyty i osuszony schab naciąć głęboko w poprzek co centymetr. Natrzeć mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Umyć jabłka (nie obierać). Wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Umieścić plastry jabłek w nacięciach schabu. Posypać solą i pieprzem. Wymieszać sok z cytryny z łyżką wody i cukrem. Posmarować mieszanką plastry jabłek. Położyć na wierzchu gałązki rozmarynu i obwiązać mięso białą, bawełniana nicią. Włożyć schab do naczynia żaroodpornego, polać olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C. Kiedy schab się zarumieni podlać go winem i sokiem jabłkowym. Piec go dalej przez około 50 minut od czasu do czasu polewając powstałym sosem.
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
schab bez kości | 1,3 kg |
jabłko | 2 szt. |
czosnek | 2 ząbki |
cytryna | 0,5 |
białe wytrawne wino | 100 ml |
szałwia do dekoracji | kilka listków |
sok jabłkowy | 100 ml |
olej | 4 łyżki |
pieprz | |
sól | |
cukier | 1 łyżeczka |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...