Satay z sosem orzechowym
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mięso z piersi kurczaka pokrojone w malą kostkę | pół kilo |
sos sojowy | pół szklanki |
szalotki | 5 sztuk |
czosnek | 1 ząbek |
Papryczki chilli | 3-5 |
swiezy imbir | 1/2 cm |
zmielona kolendra | 1/2 łyźeczki |
olej | 1/4 szklanki |
brązowy cukier | 30 g |
pulpa tamaryndowa, rozpuszczona w pół szklanki gorącej wody | 1/2 łyżki |
ciemny sos sojowy | 3 łyżki |
limonka kaffir (opcjonalnie) | 5 liści |
trawa cytrynowa (opcjonalnie) | 1 łodyga |
gałka muszkatołowa utarta | 1/4 |
goździki | 3 |
kora cynamonu | 2 cm |
anyż gwiazdkowy (opcjonalnie) | 1/4 gwiazdki |
zielony kardamon (opcjonalnie) | 1 strączek |
mleko kokosowe | 250 ml |
masło orzechowe | 100 g |
Sos orzechowy wywodzi się z Indonezji, ale rozpowszechnił się w całej południowo-wschodniej Azji i spotkać go można w Tajlandii i Wietnamie, oraz w Holandii, ponieważ Indonezja długo była największą holenderską kolonią. Holendrzy stosują go głównie jako sos do frytek, ale w Azji towarzyszy on przede wszystkim satayom- małym szaszłykom z wołowiny albo kurczaka.
Szalotki, czosnek, chilli, imbir i mieloną kolendrę zmiksować w blenderze na pastę, albo utrzeć w kamiennym moździerzu.
Rozgrzać olej na patelni na największym ogniu. Smażyć pastę przez 3-5 minut. Dodać cukier, sos sojowy i tamaryndę (przecedzoną przez sito i dobrze odciśniętą). Smażyć jeszcze minutę. Dodać liście limonki kaffir i łodygi trawy cytrynowej. Smażyć jeszcze 2 minuty. Wlać mleko kokosowe i zmniejszyć ogień. Ciągle mieszając gotować 5-7 minut. Wrzucić resztę przypraw, gotować przez minutę. Dodać masło orzechowe i zdjąć z ognia.
Pierś z kurczaka zamarynować w sosie sojowym (godzina w takiej marynacie w zupełności wystarczy), a następnie nadziać na bambusowe patyczki i grillować na węglach lub na patelni grilowej po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z ryżem, miską sosu i pokrojonym w grube plastry świeżym ogórkiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.