- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mięso z piersi kurczaka pokrojone w malą kostkę | pół kilo |
sos sojowy | pół szklanki |
szalotki | 5 sztuk |
czosnek | 1 ząbek |
Papryczki chilli | 3-5 |
swiezy imbir | 1/2 cm |
zmielona kolendra | 1/2 łyźeczki |
olej | 1/4 szklanki |
brązowy cukier | 30 g |
pulpa tamaryndowa, rozpuszczona w pół szklanki gorącej wody | 1/2 łyżki |
ciemny sos sojowy | 3 łyżki |
limonka kaffir (opcjonalnie) | 5 liści |
trawa cytrynowa (opcjonalnie) | 1 łodyga |
gałka muszkatołowa utarta | 1/4 |
goździki | 3 |
kora cynamonu | 2 cm |
anyż gwiazdkowy (opcjonalnie) | 1/4 gwiazdki |
zielony kardamon (opcjonalnie) | 1 strączek |
mleko kokosowe | 250 ml |
masło orzechowe | 100 g |
Pierś z kurczaka zamarynować w sosie sojowym (godzina w takiej marynacie w zupełności wystarczy), a następnie nadziać na bambusowe patyczki i grillować na węglach lub na patelni grilowej po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z ryżem, miską sosu i pokrojonym w grube plastry świeżym ogórkiem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...