Sangria truskawkowa
- Czas 10 min.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
czerwone wino (slodkie lub wytrawne, według gustu) | 1 litr |
cukier | 5-6 łyżek |
truskawki | 200 g |
pomarańcze | 2 |
sok z 2 pomarańczy |
cynamon | szczypta |
limonki | 1 |
gruszka, jabłko, kawalek arbuza (opcjonalnie) | |
brendy | 100 ml |
Korzystając z sezonu na świeże truskawki możemy przyrządzić ten bardzo smaczny wariant hiszpańskiego napoju.
Do dzbanka wlać wino i dodać cukier. Wymieszać. Dodać sok pomarańczowy. Owoce umyć, obrać i pokrojone wrzucić do dzbanka. Dodać cynamon i brendy. Wstawić na noc do lodówki. Podawać z kostkami lodu w trakcie letniej imprezy.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.