Sandesz, czyli kulki orzechowe
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ser panir z 2 litrów mleka | |
orzechy włoskie mielone | 150 g |
cukier puder | szklanka |
kardamon mielony | 1 łyżeczka |
wiórki kokosowe lub mielone orzechy do obtoczenia |
Ten hinduski deser wciąga. Warto zrobić od razu z podwójnej porcji, zwłaszcza na przyjęcie dla dzieci.
Zrobić panir z dwóch litrów mleka (jak się robi panir:
http://www.smakizycia.pl/kuchnia/kuchnia-porady/panir-ser-hinduski/)
Odstawić obciążony do lodówki na noc. Następnego dnia dodać do sera orzechy włoskie, cukier puder i kardamon. Wyrabiać ręką na gładką masę. Z masy formować kuleczki i obtaczać je we wiórkach lub orzechach. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.