Sandesz, czyli kulki orzechowe

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ser panir z 2 litrów mleka
orzechy włoskie mielone 150 g
cukier puder szklanka
kardamon mielony 1 łyżeczka
wiórki kokosowe lub mielone orzechy do obtoczenia
Ten hinduski deser wciąga. Warto zrobić od razu z podwójnej porcji, zwłaszcza na przyjęcie dla dzieci.

Zrobić panir z dwóch litrów mleka (jak się robi panir:

http://www.smakizycia.pl/kuchnia/kuchnia-porady/panir-ser-hinduski/)

Odstawić obciążony do lodówki na noc. Następnego dnia dodać do sera orzechy włoskie, cukier puder i kardamon. Wyrabiać ręką na gładką masę. Z masy formować kuleczki i obtaczać je we wiórkach lub orzechach. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.