- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
filety śledziowe | 4 |
jabłko | 1 |
cebule | 2 |
ziemniaki | 6 |
majonez | 2 łyżki |
śmietana | pół szklanki |
sól | |
pieprz | |
Filety opłukać i moczyć w mleku kilka godzin. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie w mundurkach (ok 15 minut – nie mogą się rozpadać). Wystudzić ziemniaki, obrać, pokroić w kostkę. Jabłko obrać (lub nie jeśli ma ładną skórkę) i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę zalać wrzątkiem na 3 minuty, odcedzić na sicie. Śledzie wypłukać, pokroić w paseczki. Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Doprawić.
Warianty: można dodać ogórek kiszony, groszek lub kukurydzę z puszki, natkę, a cebulę zastąpić dymką.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...