Sałatka ziemniaczana z wędzoną rybą

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ryba wędzona 200 g
dymki 2
czerwone cebule 2
ziemniaki 4
oliwa
ocet winny
sól
pieprz

Wyszorować kartofle. Ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać, pokroić na dość grube plasterki, skropić obficie oliwą (dokładnie mieszając , aby się nie lepiły do siebie). Oprószyć pieprzem. Z ryby dokładnie usunąć ości i podzielić mięso na kawałki. Dymkę (tylko zielone części) pokroić na plasterki. Cebule pokroić w kostkę. Na dno miseczek ułożyć kartofle, posypać cebulą, lekko posolić. Ułożyć kawałki ryby. Ozdobić dymką. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Podawać z cząstkami cytryny. Osobno podać oliwę i ocet winny.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.