Wyszorować kartofle. Ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać, pokroić na dość grube plasterki, skropić obficie oliwą (dokładnie mieszając , aby się nie lepiły do siebie). Oprószyć pieprzem. Z ryby dokładnie usunąć ości i podzielić mięso na kawałki. Dymkę (tylko zielone części) pokroić na plasterki. Cebule pokroić w kostkę. Na dno miseczek ułożyć kartofle, posypać cebulą, lekko posolić. Ułożyć kawałki ryby. Ozdobić dymką. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Podawać z cząstkami cytryny. Osobno podać oliwę i ocet winny.
Sałatka ziemniaczana z wędzoną rybą
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ryba wędzona | 200 g |
dymki | 2 |
czerwone cebule | 2 |
ziemniaki | 4 |
oliwa | |
ocet winny | |
sól | |
pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.