Wyszorować kartofle. Ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać, pokroić na dość grube plasterki, skropić obficie oliwą (dokładnie mieszając , aby się nie lepiły do siebie). Oprószyć pieprzem. Z ryby dokładnie usunąć ości i podzielić mięso na kawałki. Dymkę (tylko zielone części) pokroić na plasterki. Cebule pokroić w kostkę. Na dno miseczek ułożyć kartofle, posypać cebulą, lekko posolić. Ułożyć kawałki ryby. Ozdobić dymką. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Podawać z cząstkami cytryny. Osobno podać oliwę i ocet winny.
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
ryba wędzona | 200 g |
dymki | 2 |
czerwone cebule | 2 |
ziemniaki | 4 |
oliwa | |
ocet winny | |
sól | |
pieprz | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...