Sałatka ziemniaczana z łososiem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 4 duże lub 8 mniejsz |
łosoś wędzony | 200g |
kapary | kilka |
natka pietruszki, posiekana | 2 łyżki |
koperek posiekany | 2 łyżki |
bazylia | do dekoracji |
Sos: |
żółtka | 1 |
olej | 150 ml |
sok z cytryny | 2łyżeczki |
ocet jabłkowy | 1łyżeczka |
musztarda | 1łyżeczka |
sól i cukier |
Własnoręcznie zrobiony sos majonezowo-musztardowy nada tej sałatce wyśmienity smak. Z braku czasu można wykorzystać kupny majonez z dodatkiem musztardy.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, pokroić na plastry. Przygotować sos: miksować na bardzo wolnych obrotach żółtko z sokiem z cytryny, octem, solą i cukrem. Stopniowo dodawać olej, najpierw po kropelce, potem wąskim strumieniem, cały czas miksując. Gdy sos uzyska odpowiednią konsystencję, dodać musztardę. Doprawić do smaku. Wymieszać sos z ziołami. Ułożyć na talerzach plasterki ziemniaków i plasterki łososia. Polać sosem. Posypać kaparami i udekorować listkami bazylii.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.