Sałatka ziemniaczana z łososiem

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 4 duże lub 8 mniejsz
łosoś wędzony 200g
kapary kilka
natka pietruszki, posiekana 2 łyżki
koperek posiekany 2 łyżki
bazylia do dekoracji
Sos:
żółtka 1
olej 150 ml
sok z cytryny 2łyżeczki
ocet jabłkowy 1łyżeczka
musztarda 1łyżeczka
sól i cukier
Własnoręcznie zrobiony sos majonezowo-musztardowy nada tej sałatce wyśmienity smak. Z braku czasu można wykorzystać kupny majonez z dodatkiem musztardy.

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, pokroić na plastry. Przygotować sos: miksować na bardzo wolnych obrotach żółtko z sokiem z cytryny, octem, solą i cukrem. Stopniowo dodawać olej, najpierw po kropelce, potem wąskim strumieniem, cały czas miksując. Gdy sos uzyska odpowiednią konsystencję, dodać musztardę. Doprawić do smaku. Wymieszać sos z ziołami. Ułożyć na talerzach plasterki ziemniaków i plasterki łososia. Polać sosem. Posypać kaparami i udekorować listkami bazylii.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.