- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 4 duże lub 8 mniejsz |
łosoś wędzony | 200g |
kapary | kilka |
natka pietruszki, posiekana | 2 łyżki |
koperek posiekany | 2 łyżki |
bazylia | do dekoracji |
Sos: |
żółtka | 1 |
olej | 150 ml |
sok z cytryny | 2łyżeczki |
ocet jabłkowy | 1łyżeczka |
musztarda | 1łyżeczka |
sól i cukier | |
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, pokroić na plastry. Przygotować sos: miksować na bardzo wolnych obrotach żółtko z sokiem z cytryny, octem, solą i cukrem. Stopniowo dodawać olej, najpierw po kropelce, potem wąskim strumieniem, cały czas miksując. Gdy sos uzyska odpowiednią konsystencję, dodać musztardę. Doprawić do smaku. Wymieszać sos z ziołami. Ułożyć na talerzach plasterki ziemniaków i plasterki łososia. Polać sosem. Posypać kaparami i udekorować listkami bazylii.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...