- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki młode | 500g |
bób | 500g |
żółta fasolka szparagowa | 300g |
czerwone cebule | 2 |
jajka | 4 |
oliwa | 5łyżek |
ocet jabłkowy lub kwas z kiszonych ogórków | 4 łyżki |
zioła prowansalskie | 1łyżeczka |
pieprz kolorowy świeżo mielony | |
natka pietruszki pokrojona | |
sól | |
Ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Przelać wrzątkiem na sicie. Ugotować bób w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Wymieszać oliwę z octem, solą i ziołami prowansalskimi na emulsję. Zalać nią cebulę. Obłuskać bób. Ostudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać podzielić na ćwiartki. Ugotować fasolkę do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Wymieszać ziemniaki, bób i fasolkę z sosem z cebulą. Pokroić natkę. Wmieszać do sałatki. Nałożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek. Posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...