Szpinak dokładnie opłukać i osuszyć. Odciąć grube ogonki. Pokroić chleb w kostkę i usmażyć grzanki na maśle. Pomidory pokroić w ósemki, dymki w plasterki. Lekko poszarpać liście szpinaku. Sok z cytryny i oliwę wymieszać na emulsję, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć szpinak i warzywa na talerze. Polać sosem, oprószyć pieprzem, posypać grzankami.
Sałatka ze szpinakiem i grzankami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
czerstwy chleb | 2 kromki |
masło | 2 łyżki |
pomidor | 1 |
świeży, młody szpinak | 200 g |
dymki | 2 |
sok z cytryny | 2 łyżki |
oliwa | 4 łyżki |
sól | |
pieprz |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.