Szpinak dokładnie opłukać i osuszyć. Odciąć grube ogonki. Pokroić chleb w kostkę i usmażyć grzanki na maśle. Pomidory pokroić w ósemki, dymki w plasterki. Lekko poszarpać liście szpinaku. Sok z cytryny i oliwę wymieszać na emulsję, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć szpinak i warzywa na talerze. Polać sosem, oprószyć pieprzem, posypać grzankami.
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
czerstwy chleb | 2 kromki |
masło | 2 łyżki |
pomidor | 1 |
świeży, młody szpinak | 200 g |
dymki | 2 |
sok z cytryny | 2 łyżki |
oliwa | 4 łyżki |
sól | |
pieprz | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...