Sałatka z wędzonym kurczakiem i nasturcjami

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pierś z kurczaka wędzonego 1
mieszanka sałat (rukola, dębowa, strzępiasta) 100 g
liście i kwiaty nasturcji garść
nasiona słonecznika 1 łyżka
estragon szczypta
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól, miód, pieprz do smaku
Piękna i zdrowa sałatka. Jedzmy ją póki kwitną nasturcje!

Wymieszać na dnie głębokiego talerza oliwę z sokiem z cytryny. Doprawić do smaku estragonem, solą, miodem i pieprzem. Sałaty, liście i kwiatki nasturcji umyć i osuszyć. Z kwiatków przed umyciem wytrząsnąć insekty (lubią się w nich schować). Nasiona słonecznika uprażyć na patelni. Pierś kurczaka pokroić w paseczki. Do talerza z sosem włożyć mięso, sałaty i liście nasturcji, wymieszać z sosem, posypać ziarnami, i kwiatami i zjadać ze smakiem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.