- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
pierś z kurczaka wędzonego | 1 |
mieszanka sałat (rukola, dębowa, strzępiasta) | 100 g |
liście i kwiaty nasturcji | garść |
nasiona słonecznika | 1 łyżka |
estragon szczypta | |
oliwa | 2 łyżki |
sok z cytryny | 1 łyżka |
sól, miód, pieprz | do smaku |
Wymieszać na dnie głębokiego talerza oliwę z sokiem z cytryny. Doprawić do smaku estragonem, solą, miodem i pieprzem. Sałaty, liście i kwiatki nasturcji umyć i osuszyć. Z kwiatków przed umyciem wytrząsnąć insekty (lubią się w nich schować). Nasiona słonecznika uprażyć na patelni. Pierś kurczaka pokroić w paseczki. Do talerza z sosem włożyć mięso, sałaty i liście nasturcji, wymieszać z sosem, posypać ziarnami, i kwiatami i zjadać ze smakiem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...