Sałatka z wędzoną rybą i ziemniakami
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
wędzona ryba (np. makrela, dorsz) | 250 gram |
ugotowane ziemniaki | 3 sztuki |
ogórek kiszony lub małosolny | 1 |
cebula | 1 mała |
szczypiorek |
jabłko | |
ugotowane na twardo | 2 jajka |
majonez | 3 łyżki |
chrzan | 1 łyżka |
sok z cytryny | do smaku |
Często kupujemy wędzone ryby i brakuje nam pomysłów, jak je wykorzystać. Poniżej przepis na prostą sałatkę, w której idealnie sprawdzi się mięso z makreli, dorsza, czy halibuta.
Rybę oczyścić z ości. Ziemniaki, ogórka, jajka i cebulę pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Z majonezu, soku z cytryny i chrzanu przygotować sos. Połączyć wszystkie składniki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.