Sałatka z soczewicy z pietruszką
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pietruszka | 6 sztuk |
bulion warzywny | 1 litr |
soczewica | 250 gram |
1 liść laurowy | |
orzechy włoskie | 50 gram |
rukoli | garść |
oliwa z oliwek | 2 łyżki |
olej z orzechów włoskich | 3 łyżki |
czerwony ocet winny | 1 łyżka |
płynny miód | 2 łyżeczki |
musztarda Dijon | 1/2 łyżeczki |
szalotka | 1 |
ząbek czosnku | 1 |
Piekarnik nastawić na 200°C. Pietruszkę obrać i pokroić na kawałki. Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Bulion zagotować, wrzucić do niego soczewicę, liść laurowy i dusić na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Odcedzić soczewicę.
Orzechy umieścić na blasze do pieczenia i lekko zrumienić w piekarniku. Zrumienione przełożyć do salaterki, a na blaszce umieścić pietruszki i skropić je oliwą. Pietruszki piec około 25-35 minut aż się zrumienią.
Olej z orzechów włoskich, ocet winny, miód, musztardę i posiekane : szalotkę i czosnek wymieszać na gładki sos.
Do miski, w której są orzechy, dorzucić ugotowaną soczewicę, upieczoną pietruszkę i rukolę. Dodać sos i całość wymieszać. Do sałatki można dodać starty na tarce twardy ser.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.