- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
pietruszka | 6 sztuk |
bulion warzywny | 1 litr |
soczewica | 250 gram |
1 liść laurowy | |
orzechy włoskie | 50 gram |
rukoli | garść |
oliwa z oliwek | 2 łyżki |
olej z orzechów włoskich | 3 łyżki |
czerwony ocet winny | 1 łyżka |
płynny miód | 2 łyżeczki |
musztarda Dijon | 1/2 łyżeczki |
szalotka | 1 |
ząbek czosnku | 1 |
Piekarnik nastawić na 200°C. Pietruszkę obrać i pokroić na kawałki. Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Bulion zagotować, wrzucić do niego soczewicę, liść laurowy i dusić na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Odcedzić soczewicę.
Orzechy umieścić na blasze do pieczenia i lekko zrumienić w piekarniku. Zrumienione przełożyć do salaterki, a na blaszce umieścić pietruszki i skropić je oliwą. Pietruszki piec około 25-35 minut aż się zrumienią.
Olej z orzechów włoskich, ocet winny, miód, musztardę i posiekane : szalotkę i czosnek wymieszać na gładki sos.
Do miski, w której są orzechy, dorzucić ugotowaną soczewicę, upieczoną pietruszkę i rukolę. Dodać sos i całość wymieszać. Do sałatki można dodać starty na tarce twardy ser.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...