Sałatka z soczewicy z karczochami

  • Czas 40 min.
  • Czas oczekiwania 8 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
brązowa soczewica 1 szklanka
feta 100 g
pomidory 2
serca karczochów marynowane kilka sztuk
natka pietruszki 2 łyżki posiekanej
koperek 2 łyżki posiekanego
kumin mielony 1łyżeczka
pieprz kajeński pół łyżeczki
oliwa 3łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól do smaku
Zdrowa, nieco egzotyczna sałatka, idealna na lekki lunch.

Soczewicę namoczyć na noc. Zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości (ok 30minut). W tym czasie posiekać zioła. Oliwę wlać do zamykanego słoiczka, dodać pieprz kajeński, kumin, pół łyżeczki soli i sok z cytryny. Wstrząsać słoikiem aż powstanie emulsja. Odcedzoną, ostudzoną soczewicę wymieszać z sosem, pokruszoną fetą, pokrojonymi karczochami i cząstkami pomidorów. Podawać na zimno.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.