Sałatka z soczewicy z karczochami
- Czas 40 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
brązowa soczewica | 1 szklanka |
feta | 100 g |
pomidory | 2 |
serca karczochów marynowane | kilka sztuk |
natka pietruszki | 2 łyżki posiekanej |
koperek | 2 łyżki posiekanego |
kumin mielony | 1łyżeczka |
pieprz kajeński | pół łyżeczki |
oliwa | 3łyżki |
sok z cytryny | 1 łyżka |
sól | do smaku |
Zdrowa, nieco egzotyczna sałatka, idealna na lekki lunch.
Soczewicę namoczyć na noc. Zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości (ok 30minut). W tym czasie posiekać zioła. Oliwę wlać do zamykanego słoiczka, dodać pieprz kajeński, kumin, pół łyżeczki soli i sok z cytryny. Wstrząsać słoikiem aż powstanie emulsja. Odcedzoną, ostudzoną soczewicę wymieszać z sosem, pokruszoną fetą, pokrojonymi karczochami i cząstkami pomidorów. Podawać na zimno.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.