- Czas przygotowania 40 min.
- Czas oczekiwania 8 godz.
- Trudność
- Porcja dla
brązowa soczewica | 1 szklanka |
feta | 100 g |
pomidory | 2 |
serca karczochów marynowane | kilka sztuk |
natka pietruszki | 2 łyżki posiekanej |
koperek | 2 łyżki posiekanego |
kumin mielony | 1łyżeczka |
pieprz kajeński | pół łyżeczki |
oliwa | 3łyżki |
sok z cytryny | 1 łyżka |
sól | do smaku |
Soczewicę namoczyć na noc. Zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości (ok 30minut). W tym czasie posiekać zioła. Oliwę wlać do zamykanego słoiczka, dodać pieprz kajeński, kumin, pół łyżeczki soli i sok z cytryny. Wstrząsać słoikiem aż powstanie emulsja. Odcedzoną, ostudzoną soczewicę wymieszać z sosem, pokruszoną fetą, pokrojonymi karczochami i cząstkami pomidorów. Podawać na zimno.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...