Sałatka z selera naciowego
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
seler naciowy | 8 gałązek |
Kapusta pekińska | pół małej główki |
jabłka | 2 |
pomarańcze | 2 |
chleb razowy | 4 kromki |
masło | 2 łyżki |
koperek | kilka gałązek |
jogurt naturalny | 250ml |
miód | 2 łyżeczki |
czosnek | 2 ząbki |
sól i pieprz | |
świeża mięta | kilka listków |
Kapusta pekińska i seler naciowy to połączenie trochę nietypowe ale warto spróbować. Ważne aby sałatkę podawać natychmiast po zrobieniu, tak aby kapusta nie zdążyła zmięknąć.
Selery umyć, usunąć twarde włókna, pokroić w plasterki. Pomarańcze odfiletować (patrz: słownik). Usuwając gniazda nasienne jabłka pokroić w plasterki, apotem w mniejsze cząstki. Kapustę penińską umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Mietę posiekać. Kromki chleba pokroić w kostkę i usmażyć z nich grzanki na maśle. Jogurt wymieszać z miodem, rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem. Składniki sałatki, poza grzankami, wymieszać. Posypać grzankami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.