Sałatka z selera naciowego

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
seler naciowy 8 gałązek
Kapusta pekińska pół małej główki
jabłka 2
pomarańcze 2
chleb razowy 4 kromki
masło 2 łyżki
koperek kilka gałązek
jogurt naturalny 250ml
miód 2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz
świeża mięta kilka listków
Kapusta pekińska i seler naciowy to połączenie trochę nietypowe ale warto spróbować. Ważne aby sałatkę podawać natychmiast po zrobieniu, tak aby kapusta nie zdążyła zmięknąć.

Selery umyć, usunąć twarde włókna, pokroić w plasterki. Pomarańcze odfiletować (patrz: słownik). Usuwając gniazda nasienne jabłka pokroić w plasterki, apotem w mniejsze cząstki. Kapustę penińską umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Mietę posiekać. Kromki chleba pokroić w kostkę i usmażyć z nich grzanki na maśle. Jogurt wymieszać z miodem, rozdrobnionym czosnkiem, solą i pieprzem. Składniki sałatki, poza grzankami, wymieszać. Posypać grzankami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.