Sałatka z rukoli i buraczków
- Czas 55 min.
- Trudność
- Porcja dla
rukola | 200g |
buraki | 4 średnie |
pomarańcze | 2 |
orzechy włoskie | garść |
oliwa | 4 łyżki |
ocet jabłkowy | 4łyżeczki |
miód płynny | 1łyżeczka |
rozmaryn świeży lub suszony | |
sól |
Pieczone buraki robią ostatnio karierę na polskich stołach. Zasłużenie! Oto kolejna propozycja z tej nowej, buraczkowej serii.
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nastawionym na 180 C (ok 45 minut). Umyć i osuszyć rukolę. Wymieszać składniki sosu na emulsję, dodając w razie potrzeby odrobinę ciepłej wody, aby rozpuścić miód. Suszony tymianek dodać do sosu, świeży opłukać i pokroić. Pomarańcze odfiletować, orzechu podprażyć na suchej patelni. Obrać schłodzone buraczki i pokroić w plastry. Ułożyć na rukoli plastry buraczków, cząstki pomarańczy, orzechy. Polać sosem, posypać rozmarynem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.