Sałatka z rukoli i buraczków

  • Czas 55 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
rukola 200g
buraki 4 średnie
pomarańcze 2
orzechy włoskie garść
oliwa 4 łyżki
ocet jabłkowy 4łyżeczki
miód płynny 1łyżeczka
rozmaryn świeży lub suszony
sól
Pieczone buraki robią ostatnio karierę na polskich stołach. Zasłużenie! Oto kolejna propozycja z tej nowej, buraczkowej serii.

Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nastawionym na 180 C (ok 45 minut). Umyć i osuszyć rukolę. Wymieszać składniki sosu na emulsję, dodając w razie potrzeby odrobinę ciepłej wody, aby rozpuścić miód. Suszony tymianek dodać do sosu, świeży opłukać i pokroić. Pomarańcze odfiletować, orzechu podprażyć na suchej patelni. Obrać schłodzone buraczki i pokroić w plastry. Ułożyć na rukoli plastry buraczków, cząstki pomarańczy, orzechy. Polać sosem, posypać rozmarynem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.