Sałatka z rukoli i buraczków

  • Czas 50 min.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
rukola 2 duże pęczki
młode buraczki 4-6 sztuk
orzechy włoskie 1 szklanka
twaróg kozi 250 g
oliwa extra virgin 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
Tę popularną przekąska eleganckich restauracji łatwo jest zrobić w domu.

Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i upiec (ok 40minut – najlepiej wykorzystać pieczenie mięsa i ułożyć buraczki obok brytfanki). Ostudzone buraczki obrać i pokroić w półplasterki. Rukolę umyć i osuszyć. Orzechy podprażyć na suchej patelni i grubo posiekać. Na rukoli ułożyć buraczki, skropić oliwą i octem, posypać orzechami i pokruszonym serem. Podawać z białym pieczywem. Uwaga: piekąc mięso warto zawsze upiec kilka buraczków. Zapakowane w worek foliowy mogą leżeć w lodówce kilka dni.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.