Sałatka z rukoli i buraczków
- Czas 50 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
rukola | 2 duże pęczki |
młode buraczki | 4-6 sztuk |
orzechy włoskie | 1 szklanka |
twaróg kozi | 250 g |
oliwa extra virgin | 2 łyżki |
ocet balsamiczny | 1 łyżka |
sól i pieprz do smaku |
Tę popularną przekąska eleganckich restauracji łatwo jest zrobić w domu.
Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i upiec (ok 40minut – najlepiej wykorzystać pieczenie mięsa i ułożyć buraczki obok brytfanki). Ostudzone buraczki obrać i pokroić w półplasterki. Rukolę umyć i osuszyć. Orzechy podprażyć na suchej patelni i grubo posiekać. Na rukoli ułożyć buraczki, skropić oliwą i octem, posypać orzechami i pokruszonym serem. Podawać z białym pieczywem. Uwaga: piekąc mięso warto zawsze upiec kilka buraczków. Zapakowane w worek foliowy mogą leżeć w lodówce kilka dni.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.