- Czas przygotowania 50 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
rukola | 2 duże pęczki |
młode buraczki | 4-6 sztuk |
orzechy włoskie | 1 szklanka |
twaróg kozi | 250 g |
oliwa extra virgin | 2 łyżki |
ocet balsamiczny | 1 łyżka |
sól i pieprz do smaku | |
Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i upiec (ok 40minut – najlepiej wykorzystać pieczenie mięsa i ułożyć buraczki obok brytfanki). Ostudzone buraczki obrać i pokroić w półplasterki. Rukolę umyć i osuszyć. Orzechy podprażyć na suchej patelni i grubo posiekać. Na rukoli ułożyć buraczki, skropić oliwą i octem, posypać orzechami i pokruszonym serem. Podawać z białym pieczywem. Uwaga: piekąc mięso warto zawsze upiec kilka buraczków. Zapakowane w worek foliowy mogą leżeć w lodówce kilka dni.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...